Gratis ebooks

Heb je een ereader? Dan wil je natuurlijk ook graag ebooks downloaden. En gratis ebooks downloaden klinkt natuurlijk helemaal goed. Er is een levendige markt in illegale gratis ebooks, maar er zijn ook genoeg legale mogelijkheden. Zie hieronder.

Gratis e-books van nu

Veel uitgevers en schrijvers zelf bieden gratis e-books aan, bijvoorbeeld ter promotie. De aanbieding is dan vaak tijdelijk. Er zijn ook diverse sites waarop gebruikers onderling links naar gratis boeken uitwisselen. Een van de bekendste sites hiervoor is Gratis-Boek.nl, de site waarop je nu zit. Je vindt onze gratis ebooks door in het menu naar ‘alle genres‘ of naar een van de specifieke genres te gaan. Zo zijn er thrillers, reisboeken, romans, kinderboeken, educatieve boeken en nog veel meer gratis te downloaden ebooks.

Maar behalve deze site zijn er nog meer bronnen om aan gratis legale ebooks te komen.

In de Google Play Store vind je verschillende gratis boeken die je kunt lezen met de Google Play Boeken-app voor Android en iPad/iPhone. Met Apple’s iBooks app download je een flinke collectie Nederlandstalige gratis boeken op je iPad of iPhone. Kobo heeft zowel Nederlandstalige gratis e-books als Engelstalige gratis e-books.

Op de websites Gratisepub.nl en Gratispdf.nl plaatsen gebruikers zelf links naar (tijdelijk) gratis Nederlandstalige digitale boeken. Via Smashwords en Wattpad kunnen schrijvers zelf hun eigen boeken publiceren. Op deze platforms vind heel veel gratis e-books.

Oudere gratis e-books

Oudere e-books waarvan het auteursrecht boek is verlopen mag je vrij uitwisselen via internet.

Project Gutenberg is een archief van auteursrechtenvrije, meest oudere boeken. Ook op Manybooks.net vind je ook veel van dit soort boeken. Bij de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) tref je een uitgebreide verzameling met Nederlandse literatuur aan. Ook bol.com biedt een aantal gratis oudere e-books aan.

Amazon.nl biedt gratis Nederlandse klassiekers en Engelstalige klassiekers aan. Let op: deze boeken zijn alleen geschikt voor Amazon Kindle e-readers en Kindle lees-apps.

Illegale boeken

Via BitTorrent vindt een levendige uitwisseling van illegale ebook downloads plaats. BitTorrent is een techniek om bestanden uit te wisselen met anderen. Als je iets downloadt, uploadt je meestal tegelijkertijd ook iets.

Hoewel via BitTorrent ook veel rechtenvrije boeken uitgewisseld worden, is het aan de buitenkant meestal niet te zien of op deze boeken auteursrecht rust. Downloaden en uploaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden is niet toegestaan. Gelukkig zijn er voldoende vrij beschikbare e-books om een leven lang legaal te lezen. Kijk maar eens bij deze alternatieven voor illegaal downloaden.

Gratis e-books op Gratis-Boek.nl

We hebben uiteraard ook een eigen lijst met gratis aangeboden e-books. Deze e-books zijn ter beschikking gesteld door uitgevers en schrijvers. Je kunt door de lijst bladeren door in het menu hierboven te klikken op ‘alle genres‘ of door te kiezen voor een van de onderliggende genres. Veel plezier met jouw gratis ebooks op Gratis-Boek.nl!