Illegaal ebooks downloaden

De markt van ebooks in Nederland bestaat voor een groot deel uit illegaal aanbod. Deels hebben de aanbieders van ebooks deze levendige handel in illegale downloads zelf veroorzaakt, door lang te treuzelen met het opzetten van een goed aanbod aan legale downloads. Ook zijn de prijzen van ebooks lange tijd kunstmatig hoog gehouden, terwijl deze in landen als de Verenigde Staten veel goedkoper werden aangeboden.

Illegaal?

De wetgeving is voor een deel ook verantwoordelijk voor de verwarring. Zo was het altijd al verboden om auteursrechtelijk beschermd materiaal gratis via internet te verspreiden. Maar het was tot voor kort niet illegaal om ebooks te downloaden, ook niet als die duidelijk uit illegale bron kwamen.

Hier heeft de rechter nu een eind aan gemaakt. Net als het downloaden van muziek en films is het illegaal downloaden van ebooks verboden. Je mag uiteraard wel gratis aangeboden ebooks uit legale bronnen downloaden, ook als dat bijvoorbeeld via torrentsites gebeurt.

Ebooks via torrents

Een groot deel van het illegale aanbod aan ebooks vind je ook via die zogeheten torrents. Zoeken naar ebooks op torrentssites is eenvoudig, vandaar dat het nog steeds veelvuldig gebeurt. Veel bekende torrentsites bieden een zoekfunctie aan, waarmee je gemakkelijk op Nederlandse ebooks kunt zoeken. Ook vanuit Google vinden veel mensen illegaal aanbod van ebooks.

Er zijn nog niet echt tekenen dat individuele downloaders worden vervolgd voor het downloaden van één of meer ebooks, maar strafbaar is het officieel dus wel. Er zijn wel voorbeelden van uploaders die aangepakt zijn door de stichtingen die zich bezighouden met het opsporen van illegaal aanbod.

Als je een torrentprogramma gebruikt, uploadt en downloadt je meestal tegelijkertijd. Je bent dan behalve downloader dus ook uploader van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Tenzij je natuurlijk ook gebruikmaakt van legale torrents.

Alternatieven voor illegaal ebooks downloaden

Illegaal ebooks downloaden mag dus niet en is ook niet aan te raden. Niet alleen loop je het risico op strafvervolging, maar het is ook niet echt eerlijk naar de schrijver toe en de mensen die verder aan het boek hebben gewerkt. Bovendien is illegaal downloaden niet echt meer nodig, omdat er inmiddels wel een uitgebreid en gunstig geprijsd assortiment aan legale mogelijkheden is.

Kijk bijvoorbeeld eens voor de tips die we op deze website vermelden onder ‘gratis ebooks‘.

Wil je meer tips over hoe je gratis ebooks kunt downloaden? Lees dan dit artikel met 8 alternatieven voor illegaal downloaden.