In 2006 werd het boek De angstreactor: kroniek van een eeuwige belofte reeds gepubliceerd. Dit boek werpt licht op een revolutionaire kernreactor die gezamenlijk ontwikkeld zou worden door West-Duitsland, België en Nederland.
Deze zogeheten kweekreactor was uniek omdat deze in staat was om zijn eigen brandstof te ‘kweken’. Het boek is geschreven door onderzoeksjournalist Kees van den Bosch en biedt een meeslepende vertelling gebaseerd op uitgebreide interviews met betrokkenen en op vertrouwelijke nota’s en documenten. Hierdoor ontstaat een boeiend werk dat actuele thema’s aanstipt.
Het boek onthult het verhaal achter de destijds duurste fabriek ter wereld (4,5 miljard D-mark). Het presenteert de visies van planners, bouwers, demonstranten en politici. Spionage, nucleaire geopolitiek, plutonium-economie, terrorisme, de kernbom en een schijnbaar onuitputtelijke energiebron zijn slechts enkele van de aspecten die met de naam Kalkar zijn verweven. Het blijft actueel doordat het inzicht biedt in de anti-kernenergiebeweging van de jaren 80 en de evolutie van kernenergie, van kernwapens tot kweekreactoren.
Hoewel kernenergie in het Westen werd getroffen door ongelukken in Harrisburg (1979), Tsjernobyl (1986) en Fukushima (2011), en de kosten bleven stijgen, lijkt het politieke klimaat recentelijk te verschuiven, ten gunste van kernenergievoorstanders. Dit doet denken aan de debatten die aan het begin van de jaren 70 opkwamen. In die periode besloot Nederland deel te nemen aan de constructie van een snelle kweekreactor in Kalkar, waar het protest tegen deze kerncentrale de start vormde van een brede anti-kernenergiebeweging.
De angstreactor biedt een intrigerend verhaal over dromen en idealen dat begint in 1957 in het naoorlogse Duitsland, te Karlsruhe, en eindigt in 1995 in het pretpark Kalkar: Kernwasser-Wunderland (nu Wunderland Kalkar genoemd).
1 juli 2023 markeerde de 50e verjaardag van de introductie van de Kalkarheffing. Deze heffing van 3% op elke Nederlandse elektriciteitsrekening werd ingevoerd ter financiering van de reactorbouw. Het boek behandelt dit aspect uitgebreid en behoudt daardoor zijn hedendaagse relevantie. In de komende jaren zal het financieringsmodel voor de nieuwe kerncentrales die door de huidige regering worden gepland, duidelijk worden.
De angstreactor werd in 2007 genomineerd voor De Loep, een prestigieuze Belgisch-Nederlandse onderscheiding voor onderzoeksjournalistiek, uitgereikt door de vereniging van onderzoeksjournalisten. In 2023 heeft de schrijver het boek beschikbaar gesteld als gratis e-boek.
Download dit gratis ebook in pdf op laka.org