Ebook abonnementen

Sinds een paar jaar zijn er diverse ebook abonnementen op de markt. Je betaalt een vast bedrag per maand om een groot aantal ebooks te kunnen lezen. Een soort Spotify voor ebooks, zeg maar. All you can read! Maar welk boeken-abonnement moet je kiezen? Ebook abonnementen vergelijken? Er zijn natuurlijk wel verschillen tussen de diensten voor ebook […]

Sinds een paar jaar zijn er diverse ebook abonnementen op de markt. Je betaalt een vast bedrag per maand om een groot aantal ebooks te kunnen lezen. Een soort Spotify voor ebooks, zeg maar. All you can read! Maar welk boeken-abonnement moet je kiezen?

Ebook abonnementen vergelijken?

Er zijn natuurlijk wel verschillen tussen de diensten voor ebook abonnementen. Een vergelijking van de belangrijkste ebook abonnementen, met alle voor- en nadelen van de diverse aanbieders, vind je hieronder.

Online Bibliotheek

Laten we beginnen met het ebook abonnement van de Bibliotheek. Want inderdaad, bij de bibliotheek kun je óók heel voordelig ook ebooks lenen.

Op prijs is de goeie ouwe bieb eigenlijk onverslaanbaar. Daar waar de commerciële ebook abonnementen al snel een tientje per maand kosten, betaal je voor een digitaal bibliotheekabonnement zo’n € 3,50 per maand als je per jaar betaalt. Er zit wel een limiet van 10 boeken per 3 weken aan, maar dat is alleen een beperking als je echt heel veel leest.

De collectie van de Online Bibliotheek bestaat uit zo’n 20.000 ebooks. Je kunt ebooks lenen en lezen op tablet of smartphone, ereader, pc of laptop. Een nadeel is dat je niet het complete aanbod van de Bibliotheek op je ereader kunt lezen. Via de browser van je computer lezen is niet echt een optie, wat ons betreft. Als je een ebook van de online Bibliotheek op je tablet of smartphone wilt lezen, gebruik je daarvoor de e-booksapp van de Bibliotheek.

Je kunt je lidmaatschap voor de online bibliotheek ook combineren met een lidmaatschap van de plaatselijke bieb. De kosten hiervoor verschillen per vestiging. Ben je al lid van de bibliotheek? Dan kun je zonder bijkomende kosten ook ebooks lenen. Je hoeft je dan alleen even te registreren.

Probeer de Online Bibliotheek nu 14 dagen gratis via deze link >

Kobo Plus

Naast een abonnement op de Online Bibliotheek is een ebook abonnement van Kobo Plus het bekendst. Met het Kobo Plus ebook-abonnement van € 9,99 per maand kun je onbeperkt lezen. Er zijn ook abonnement van € 8,99 (alleen luisterboeken) en € 12,99 (ebooks en luisterboeken).

Op je smartphone, tablet of Kobo e-reader. Met Kobo Plus heb je vrijwel altijd de beschikking over de nieuwste titels, bestsellers en tijdloze klassiekers. Kobo Plus kun je de eerste 30 dagen gratis proberen. Je kunt maximaal 15 boeken tegelijkertijd op maximaal 5 verschillende apparaten lezen.

Een voordeel van Kobo Plus is dat er zo’n 250.000 titels in het assortiment zijn opgenomen. Het grootste aanbod van alle ebook abonnementen. Het moet dus wel heel gek lopen als er niks voor je bij zit.

Een nadeel van Kobo Plus is dat je een ereader van Kobo nodig hebt of de Kobo-app moet gebruiken.

Probeer Kobo Plus nu 30 dagen gratis via deze link >

Storytel

Bij Storytel kun luisterboeken en gewone ebooks lenen. Het abonnement leunt echter vooral op audioboeken. Hier vind je wel vaak de nieuwste tijdens. Er is een proefperiode van 14 dagen waarbij je het abonnement gratis mag gebruiken. Daarna betaal je € 11,99 per maand totdat je weer opzegt.

Storytel biedt honderdduizend boeken in zijn app. Nadeel is wel dat je deze app nodig hebt om van Storytel gebruik te kunnen maken. Luisterboeken zijn ideaal als je veel in het openbaar vervoer of in de auto zit of als je het gewoon prettig vindt om voorgelezen te worden.

Storytel biedt ook duuderde Family-abonnementen waarbij je meerdere accounts over je gezin kunt verdelen.

Probeer of Storytel iets voor jou is en probeer het 14 dagen gratis >

Nextory

Nextory is de nieuweling onder de ebook abonnementen. Deze nieuwe abonnementsdienst voor e-books en audioboeken voor volwassenen en kinderen gaat de strijd aan met Kobo Plus en het eveneens Zweedse Storytel.

Nextory heeft boeken voor jong en oud. Alles van spannende thrillers tot gezellige verhaaltjes voor het slapengaan en romantische feelgood.

Voor € 11,99 per maand kun je ongelimiteerd lezen en luisteren. Er is ook een familieabonnement voor € 14,99 per maand.

Je kunt Nextory nu 30 dagen gratis en vrijblijvend proberen >

Bookmate

Bookmate biedt een flinke collectie te lezen ebooks in 13 talen, waaronder uiteraard Nederlands. De app zit goed in elkaar. Om Bookmate te testen kun je het 7 dagen kosteloos proberen.

Bookmate biedt ook de mogelijkheid om andere ebooks die je hebt gedownload via de app te lezen.

Probeer Bookmate nu 7 dagen zonder kosten via deze link >

Bookchoice

Bookchoice – de naam zegt het al – werkt met een selectie van 8 ebooks per maand die je voor een laag bedrag (vanaf € 2,99) kunt lezen. Bookchoice stond voorheen bekend als Elly’s Choice. Het is eigenlijk een soort boekenclub voor ebooks.

Je hebt echter niet de mogelijkheid om zelf door een assortiment te bladeren en je eigen keuze te maken. Maar voor sommige mensen die lastig keuzes kunnen maken kan dit juist een uitkomst zijn. Bookchoice is dus nog iets goedkoper dan de Online Bibliotheek, maar je moet het wel doen met een vaste selectie aan ebooks per maand.

De ebooks zijn te lezen op alle apparaten en je kunt ze ook als audioboek beluisteren.

Probeer voor 14 dagen gratis of Bookchoice jouw ebook abonnement is >

Conclusie: beste ebook abonnement?

Na al het bovenstaande op een rij te hebben gezet, wat is dan de conclusie? Wat is het beste ebook abonnement?

Het antwoord is een beetje flauw. Maar het hangt ervan af wat je belangrijk vindt. Een lage prijs (Bookchoice) of veel keuze (Kobo Plus). Luisterboeken of een maandelijkse selectie. En of je bijvoorbeeld als een abonnement op de bibliotheek hebt.

Want ben je al lid van een plaatselijke bibliotheek, dan kost het ebooks abonnement van de Online Bibliotheek je niks extra’s. Als we er eentje aan moeten wijzen is het daarom wel het abonnement van de bibliotheek. Met de kanttekeningen dat je vaak niet de allernieuwste ebooks vindt en dat je niet alle ebooks op je ereader kunt lezen.

Op het gebied van gebruiksgemak en het grootste assortiment Nederlandstalige boeken is Kobo duidelijk de winnaar.

Om het beste ebook abonnement voor jou te ontdekken moet je gewoon zelf ervaren of het ook wat voor jou is. Gelukkig kun je alle ebook abonnementen een periode gratis en vrijblijvend gebruiken. Probeer het dus gewoon eens, is ons advies.

Voordelen ebook abonnement

Wat zijn nu precies de voordelen van een ebooks abonnement?

  • Geen gesleep met boeken op vakantie of van en naar de bieb
  • Altijd meer dan voldoende boeken bij de hand op je tablet, smartphone of ereader
  • Lage kosten per boek

Nadelen ebook abonnement

Maar nadelen zijn er ook. Dit zijn de belangrijkste:

  • Jouw favoriete boeken zitten niet altijd in het assortiment
  • Als je vooral bestsellers wil lezen (uit de top 60), dan kom je er bekaaid vanaf
  • Je bent afhankelijk van een app of de techniek om te kunnen lezen

Jouw ervaring met ebook abonnementen?

Heb je ervaring met een of meer van deze boeken-abonnementen? Laat dan hieronder jouw reactie achter. Wat vond je goed en wat minder?

2 comments on “Ebook abonnementen

  1. Lid geweest van van Elly’s Choice en dat was grandioos. Fijn ebooks lezen in het genre van je eigen keuze. Nadat het Bookchoice werd ging voor mij de lol er snel vanaf. Het merendeel van de boeken wat je maandelijks toegestuurd kreeg was absoluut niet het genre waar ik plezier aan beleefde om te lezen en dus heb ik het snel opgezegd.

  2. Ik ben al 3 jaar lid van Kobo. Alleen de leesversie. Ik vond het altijd geweldig, maar merk nu steeds vaker dat nieuwere en populaire boeken betaald moeten worden en ook niet snel gratis in je abonnement beschikbaar komen. Ik heb een abonnement via bol.com, maar ik krijg ook geen korting als ik een ebook koop via Bol. Kortom, ik ben me aan het orienteren op een vergelijkbaar abonnement. Nog niet gevonden, maar misschien ga ik wel opzeggen. 10 euro per maand plus kosten niet gratis eboek…. misschien koop ik dan wel de komende periode eens per maand een ebook. Is goedkoper dan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *