Hoe ebooks op smartphone zetten?

ebooks op smartphone zetten

Steeds meer mensen lezen ebooks ook op hun smartphone. Bijvoorbeeld als ze onderweg zijn in het openbaar vervoer. Maar hoe zet je je ebooks eigenlijk op je smartphone? Dat hangt ervan af of je een iOS (Apple)- of een Android-smartphone hebt.

Bij iPhones kun je jouw ebooks op dezelfde manier als via de iPad op je telefoon krijgen. Bij Android-toestellen als die van Samsung, Huawei en Sony gaat het net even op een andere manier.

In principe zet je jouw ebooks op dezelfde manier als op je Android-tablet op je smartphone. Je hebt globaal gesproken 5 mogelijkheden:

  1. Via de Google Play Store
  2. Via een usb-kabel
  3. Draadloos
  4. Via een SD-kaart
  5. Via de cloud
  6. Via e-mail

Hieronder leggen we het wat specifieker voor je uit.

1. Downloaden via de Google Play Store

Een makkelijke manier om ebooks op je smartphone te krijgen is door ze gewoon te downloaden via de Google Play Store. Via de Google Play Store heb je toegang tot apps, films, muziek en boeken. Op de meeste mobieltjes staan een Play Store app, waarin je op ebooks kunt zoeken. Maar de Play Store is ook via de browser bereikbaar.

Je kunt zoeken op schrijver, genre of titel en je kunt kiezen of je de betaalde of de gratis boeken wilt zien. Daarna tik je gewoon op Lezen bij het boek van je keuze en het downloadt automatisch naar je mobieltje.

Je hebt nog wel een aparte app nodig om het epub-bestand op je smartphone te kunnen lezen. Een bekende ebook-reader voor je smartphone is de Kobo-app. Maar lezen kan ook met de Google Play-app. En er zijn er meer.

2. Ebooks via usb op je smartphone zetten

Heb je ebooks op je computer staan en wil je ze overzetten naar je Samsung-, Huawei- of Sony-smartphone? Dat is makkelijk. Verbind je smartphone simpelweg met de bijgeleverde usb-kabel met je computer. Ga vervolgens met Verkenner (Windows) of Finder (Mac) naar de boeken-map op je smartphone (of maak zelf een mapje voor boeken aan) en sleep de bestanden vanaf je computer hiernaartoe.

3. Ebooks via een SD-kaart op je smartphone overzetten

Veel smartphones hebben een intern geheugen en een extern geheugen in de vorm van een SD-kaart. Op deze SD-kaart kun je jouw ebooks zetten, waarna je die in je smartphone plaatst om ze onderweg te kunnen lezen.

Stop de SD-kaart eerst in je computer of laptop (rechtstreeks of via een adapter) en sleep je ebooks van je computer naar de juiste map op het SD-kaartje. Daarna plaats je de SD-kaart in jouw smartphone om lekker te gaan lezen.

4. Ebooks via een draadloze verbinding op je tablet zetten

Heb je een draadloos netwerk waar je tablet en je pc of Mac op aan zijn gesloten? Dan kun je je ebook-bestanden ook draadloos op je tablet zetten. Sleep de epubs gewoon naar de juiste map op je tablet en je kunt meteen beginnen met lezen.

5. Ebooks via de ‘cloud’ op je tablet zetten

Maak je gebruik van de ‘cloud’ in de vorm van Dropbox, iCloud of Google Drive? Hierin kun je al je bestanden opslaan, ook digitale boeken. Tot een bepaalde opslagruimte is deze cloud vaak gratis.

Op je smartphone installeer je de bijbehorende cloud-app. Na inloggen kun je hiermee al je bestanden waar je ook bent synchroniseren. Zo heb je altijd nieuwe ebooks tot je beschikking.

6. Naar jezelf mailen

Ontvang je ook mail op je smartphone? Dan is er nog een makkelijke manier om je ebook op je smartphone te krijgen. Mail het epub-bestand gewoon vanaf je pc of Mac naar jezelf en open het op je smartphone. Als je een ebook-reader-app op je smartphone hebt geïnstalleerd, opent het bestand direct en kun je meteen beginnen met lezen. Dit is natuurlijk niet zo’n handige manier om een grote verzameling ebooks op je smartphone te zetten, maar wel als je even snel een ebook onderweg wilt lezen.

Heb je nog vragen over het overzetten van ebooks naar je smartphone? Stel ze dan hieronder.