Over ereaders

Een e-reader of e-boeklezer is een draagbaar elektronisch apparaat om digitaal opgeslagen tekst te kunnen lezen. Het hoofdonderdeel van een e-reader is een scherm waarop de tekst wordt weergegeven van speciale uitgaves zoals van boeken, tijdschriften en kranten. Scherm van de ereader De meeste schermen die gebruikt worden zijn van e-ink, e-paper of elektronisch papier […]

Wat zijn ereaders?

Een e-reader of e-boeklezer is een draagbaar elektronisch apparaat om digitaal opgeslagen tekst te kunnen lezen. Het hoofdonderdeel van een e-reader is een scherm waarop de tekst wordt weergegeven van speciale uitgaves zoals van boeken, tijdschriften en kranten.

Scherm van de ereader

De meeste schermen die gebruikt worden zijn van e-ink, e-paper of elektronisch papier type, dat bestaat uit kleine bolletjes die al naar gelang de aansturing zwart of wit kleuren. Wanneer het scherm is opgebouwd is er geen energie meer nodig om deze toestand in stand te houden. Dit stilstaande beeld is goed te lezen en vergelijkbaar met drukwerk. Door deze energiezuinige techniek gaat de accu of batterij vrij lang mee. Verder is het mogelijk de lettergrootte en -type aan te passen aan de wensen van de lezer. lcd- en ledschermen toegepast in tablets hebben deze voordelen niet en zijn daarom minder geschikt als e-readerscherm.

Typen ereaders

Sony Librie uit 2004 wordt aangemerkt als de eerste e-reader, al werd de standaard voor e-Books al eind jaren 90 van de vorige eeuw vastgelegd. Voorbeelden van e-readers op basis van elektronisch papier zijn: Iriver HD story en cover story, Icarus, Irex iLiad, Bookeen Cybook, Amazon Kindle, Sony eBook Reader, de Hanlin V3 en de diverse typen van Kobo. Sommige e-readers hebben Wi-Fi, zodat boeken en teksten van internet kunnen worden geladen.

Voor- en nadelen van ereaders

Hierboven zijn al een aantal voordelen van ereaders genoemd. Maar in vergelijking met bijvoorbeeld tablets, zijn er ook nadelen aan het gebruik van ereaders verbonden. Alle voor- en nadelen van ereaders lees je hier.

Bron: Wikipedia

2 comments on “Over ereaders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *