Hoe ebooks op Kobo zetten?

Je hebt een Kobo ereader en je wilt daar ebooks op zetten. Hoe pak je dat aan? Het ligt eraan wat je precies wilt doen. Er zijn verschillende manieren om ebooks op je Kobo te zetten. Je kunt ebooks rechtsreeks vanaf je Kobo kopen en naar je Kobo e-reader downloaden. Je kunt ebooks op Kobo […]

Hoe ebooks op Kobo zetten?

Je hebt een Kobo ereader en je wilt daar ebooks op zetten. Hoe pak je dat aan? Het ligt eraan wat je precies wilt doen. Er zijn verschillende manieren om ebooks op je Kobo te zetten.

 1. Je kunt ebooks rechtsreeks vanaf je Kobo kopen en naar je Kobo e-reader downloaden.
 2. Je kunt ebooks op Kobo zetten via de software van Adobe Digital Editions of die van Calibre.
 3. Je kunt ebooks rechtstreeks vanaf pc naar je Kobo overzetten.
 4. Heb je een Mac? Ook dan kun je ebooks rechtstreeks op je Kobo plaatsen.
 5. En ten slotte kun je ook ebooks op je Kobo zetten vanaf een SD-kaartje.

Hieronder bespreken we de verschillende manieren om ebooks op je Kobo te zetten.

1. Een boek kopen op je Kobo ereader

Je kunt ebooks rechtstreeks op je ereader kopen. Je hebt alleen een wifi-verbinding en een geldige creditcard nodig.

In de Kobo Shop kun je op je ereader door de hele Kobo-catalogus bladeren. Je kunt winkelen in categorieën als non-fictie, sciencefiction, bestsellers, en nog veel meer.

Nadat je je boek hebt gevonden kun je het op je ereader kopen met je creditcard. Zodra je het betalingsproces hebt voltooid verschijnt je boek op het Startscherm.

Volg hiervoor het volgende proces:

 1. Ga naar je Startscherm.
 2. Tik op Shop.
 3. Tik op een boekencategorie waarin je wilt winkelen
 4. Zoek een ebook dat je wilt kopen.
 5. Tik op kopen naast het boek dat je wilt kopen.
 6. Als je al eerder bij Kobo hebt gewinkeld en je factuurgegevens hebt opgeslagen, dan kun je direct door naar stap 9.
 7. Gebruik het toetsenbord om je factuuradres en de gegevens van je creditcard in te voeren. Opmerking: Kobo heeft je factuuradres nodig voor het berekenen van belastingen voor je bestelling op basis van je locatie.
 8. Tik op Klaar om door te gaan.
 9. Controleer je bestelling.
 10. Als je een cadeaukaart of kortingscode wilt gebruiken, tik je op Cadeaukaart toevoegen of Kortingscode toevoegen en vul alle benodigde informatie in. Opmerking: Als je geen optie ziet voor Kortingscode toevoegen betekent dit dat je geen kortingscodes kunt gebruiken met het boek dat je hebt gekozen.
 11. Tik Nu kopen.
 12. Tik op Verder winkelen om meer boeken te kopen, of terug te keren naar het Startscherm. Opmerking: Als je het boek dat je hebt gekocht niet op het Startscherm kunt zien, tik je op de tegel Sync . Nu synchroniseren je aankopen met je Kobo e-reader.

2. Ebooks op je Kobo zetten met behulp van Adobe Digital Editions

Je kunt gebruik maken van Adobe Digital Editions om EPUB en PDF-boeken (inclusief DRM-beveiligde inhoud) toe te voegen aan je eReader, alsmede boeken die beveiligd zijn met Adobe Digital Rights Management (DRM).

Boeken die zijn beveiligd met DRM hebben de extensie .acsm. Dit is een licentie voor je boek. Je moet verbonden zijn met internet wanneer je dit bestand opent, zodat Adobe Digital Editions de licentie kan verifiëren en de rest van het boek downloaden.

Een alternatief voor Adobe Digital Editions is Calibre. Ook deze software kun je gratis gebruiken om je digitale boekenkast te beheren.

Volg dit stappenplan om ebooks op je Kobo ereader te krijgen:

 1. Zet je eReader aan.
 2. Sluit je eReader aan op je computer met de micro-USB-kabel.
 3. Tik op Verbinden op je eReader.
 4. Open Adobe Digital Editions
 5. Klik onder Apparaten met de rechtermuisknop op Kobo eReader en klik op Apparaat autoriseren. Als Kobo eReader niet onder Apparaten staat, sluit Adobe Digital Editions dan en open het vervolgens opnieuw.
 6. Klik op Autoriseren
 7. Klik op Bestand bovenaan het scherm.
 8. Klik op Toevoegen aan bibliotheek. Er verschijnt een venster om te bladeren.
 9. Op een pc: Klik op het vervolgkeuzemenu “E-Books” en selecteerAdobe Content Server BerichtOp een Mac: Naast het vervolgkeuzemenu “Weergeven” selecteer je ACSM-bestanden.
 10. Zoek het .acsm-bestand dat je gedownload hebt van Kobo.
 11. Selecteer het .acsm-bestand dat je gedownload hebt van Kobo, en klik vervolgens op Toevoegen. Het boek wordt geopend.
 12. Klik op Bibliotheek bovenaan het scherm om terug te gaan naar het ADE-startscherm.
 13. Kies je nieuwe boek en sleep het naar de Boekenplank van de Kobo eReader (vermeld aan de linkerkant onder apparaten).
 14. Verwijder je eReader van de computer en verwijder de micro-USB-kabel van je eReader. Het boek verschijnt in je bibliotheek.

3. Ebooks op je Kobo zetten met je pc

Je kunt je Kobo ereader op je Windows- computer aansluiten en vervolgens boeken naar je ereader-bibliotheek slepen en neerzetten. Voordat je begint, voeg je de boeken toe op je computer.

 1. Sluit je eReader aan op je computer met een micro-USB-kabel.
 2. Tik op Verbinden op je eReader.
 3. Wanneer Windows een venster opent, klik je op Map openen om bestanden te bekijken. Het venster Bureaubladverkenner wordt geopend met de inhoud van je eReader.
 4. Open een tweede Verkenner-venster en geef de boeken weer die je wilt toevoegen aan je ereader.
 5. Sleep je boeken en zet ze neer in de ereader.
 6. Verwijder je ereader als je klaar bent.

4. Ebooks op je Kobo zetten met je Mac

Je kunt je ereader aansluiten op je Mac en vervolgens boeken naar je ereader-bibliotheek slepen en neerzetten. Voordat je begint, voeg je de boeken toe op je computer.

 1. Sluit je eReader aan op je Mac met de micro-USB-kabel.
 2. Tik op Verbinden op je eReader.
 3. Open Finder op je Mac.
 4. Kies KOBO ereader uit je lijst met apparaten.
 5. Open een ander Finder-venster en geef de boeken weer die je wilt toevoegen aan je ereader.
 6. Sleep je boeken en zet ze neer in het KOBO ereader Finder-venster.
 7. Verwijder je ereader als je klaar bent.

5. Ebooks op je Kobo zetten met een SD-kaartje

Als laatste methode om ebooks op je Kobo ereader te zetten, kun je een micro-SD-kaart gebruiken. Dit werkt op dezelfde manier als wanneer je foto’s of andere bestanden van het ene naar het andere apparaat verplaatst.

Een kort stappenplan:

 1. Kopieer de boeken die je wilt toevoegen aan je ereader op je micro-SD-kaart.
 2. Zet je ereader uit.
 3. Plaats de micro-SD-kaart in de ereader-kaartsleuf.
 4. Zet je ereader weer aan. Je ereader zal even tijd nodig hebben om je boeken toe te voegen aan je Bibliotheek.

Heb je nog geen SD-kaart? Je kunt ze overal kopen (ook in de supermarkt) voor weinig geld. Op een klein kaartje van 4GB passen al zo’n 8.000 ebooks (die je dus nooit allemaal zult kunnen lezen).
Opmerking: Wanneer je de micro-SD-kaart uit je ereader verwijdert, zijn de boeken op de micro-SD-kaart niet langer beschikbaar op je ereader.

6. Heb je een Kobo Plus-abonnement?

Heb je een ebook abonnement op Kobo Plus? Let er dan op dat je jouw ebooks alleen op een ereader van Kobo kunt lezen. Niet op een ereader van een ander merk. Je kunt via de speciale Kobo-app wel ebooks op smartphones en tablets lezen. Je kunt maximaal 15 boeken tegelijkertijd op maximaal 5 verschillende apparaten lezen.

Om je ebook op jouw reader of tablet te krijgen, is een verbinding met internet noodzakelijk. Iedere maand moet je minimaal een keer online zijn om de status van je ebook abonnement te controleren.

Kobo Plus betaal je via bol.com of de website van Kobo. Via de website van Kobo heb je een creditcard nodig om te betalen. Via bol.com kan het ook met iDeal of automatische incasso.

Als je eenmaal een actief account hebt, dan kun je in de Kobo Shop op je reader (of een ander apparaat) navigeren naar het tabblad Kobo Plus. Daar staan alle ebooks die je met je abonnement kunt lezen. Dit zijn er op dit moment zo’n 250.000.

Mogelijke problemen met e-books op de Kobo zetten

Hieronder vermelden we wat vragen die we binnenkregen en onze antwoorden daarop. Mogelijk kan dit ook jou helpen je probleem met je Kobo op te lossen. Lukt het niet? Neem dan contact met ons op.

“Ik heb een half jaar geleden een e-reader cadeau gekregen en hier tot aan vandaag nog niets mee gedaan. Ik heb zojuist een Kobo plus abonnement afgesloten, ik krijg echter op mij e reader geen boeken gedownload, dan geeft hij aan “Sorry, het spijt ons, helaas is dit artikel nog niet beschikbaar in jouw regio”
Hoe kan ik toch boeken op mijn e reader zetten om hem deze vakantie te gaan gebruiken?”

Ben je in het buitenland? Dan kun je geen boeken downloaden.
Als je je in Nederland of België bevindt en de e-reader staat ingesteld op de juiste regio, moet het lukken.
Even afmelden en weer aanmelden wil helpen!

“Ik heb via Apple Books een e-book aangeschaft. Nu wil ik dit epub-bestand op mijn Kobo zetten om het daar te lezen. Maar ik als ik het bestand naar mijn Kobo kopieer, krijg ik alleen lege pagina’s te zien. Hoe kan dit?”

Je hebt een boek aangeschaft dat beveiligd is via DRM. Alleen op een iDevice zoals een iPad of een iPhone kun je dit bestand openen en lezen. Als je de beveiliging eraf wilt halen om je epub op een Kobo-reader te lezen, kun je dat doen via het programma Calibre (en een plugin).

Mijn Kobo Clara opent met “verbinden”, tik op verbinden, en daarna uitsluitend: “verbonden & aan het opladen” en ” Verbonden en opgeladen”. Daar blijft het bij. Ik kan geen boeken laden of verwijderen, want op het scherm van de iMac wordt Kobo Clara niet getoond. Wat is de oplossing?

Wordt je Kobo niet getoond in de Finder op de Mac, dan kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Probeer het volgende:

 • Probeer een andere USB-kabel.
 • Blaas de USB-poort van je Kobo schoon.
 • Probeer een andere USB-poort op je Mac.
 • Installeer het programma Calibre en probeer daarmee te verbinden.
 • Update je Kobo via wifi. Zorg ook voor de laatste softwareupdates op je Mac.

Bron: kobo.com

58 comments on “Hoe ebooks op Kobo zetten?

  1. Wat vervelend.. Is het probleem ondertussen al opgelost? Anders kan ik u best proberen te helpen!

  1. Ja, dat kan. Gebruik hiervoor methode 3 (het bestand sleep je naar de map van je Kobo) of 5 (je zet het bestand op een SD-kaartje). Laat het weten als je meer hulp nodig hebt.

 1. Het lukt niet om e-boeken via wifi op de Kobo-ereader te zetten? is dat eigenlijk wel mogelijk? En hoe?

  1. E-books via wifi op je Kobo zetten kan door het boek rechtstreeks in de Kobo Shop te kopen. Om boeken over te zetten vanaf een Mac of pc is een usb-kabel nodig.

   1. En waar in het programma van de ereader moet je je gedownloaden boeken zetten. Pdf kan de kobo gewoon lezen to ch

    1. Ja, pdf kan de Kobo gewoon lezen. Je kunt deze als het goed is gewoon vanaf je pc plaatsen in de map waar de overige boeken ook staan.

 2. Opmerking: Wanneer je de micro-SD-kaart uit je ereader verwijdert, zijn de boeken op de micro-SD-kaart niet langer beschikbaar op je ereader. Hoe maak ik de boeken op de kaart weer beschikbaar?

  1. De boeken worden niet gewist op je SD-kaart. Dus als je de kaart weer in je ereader stopt, kun je de boeken weer zien.

 3. in welke map zet ik de boeken.
  Ik heb ze in verschillende mappen gezet maar hij zegt dat die geen boeken kan vinden

  1. Je kunt ze het beste niet in een map zetten. Gewoon in de root van je Kobo. De mappen die je op de computer ziet, kun je negeren.

  1. Je kunt gewoon een kopie van de e-books op je e-reader maken. Het handigst is het misschien als je hier een programma als Calibre voor gebruikt, dan gaat dat allemaal automatisch.

  1. De makkelijkste manier hiervoor is waarschijnlijk het wisselen van het SD-kaartje. Moeten de boeken ook op de eerste e-reader blijven staan, dan kun je beide e-readers aan een pc koppelen de de e-pub-bestanden van de ene reader naar de andere kopiëren.

   1. Kunt u mij vertellen of ik bookchoice boeken op een ereader kan zetten zonder tussenkomst van een computer, USB of andere dingen? Ik heb namelijk geen computer, alleen een iPad en iPhone. Nu lees ik de boeken op m’n iPhone maar dat vind ik helemaal niet fijn lezen, dus ben me aan het verdiepen in ereaders. Iemand had het ook over een dropbox, geen idee wat dat is.
    Hopelijk kunt u mijn vragen beantwoorden. Alvast bedankt!
    Groetjes Marianne

    1. Hallo Marianne,

     E-books van Bookchoice kun je via de website of de app voor iOS/Android op je e-reader/iPhone/tablet krijgen. Je moet het e-book dus downloaden via de website of via de app. Je kunt inderdaad proberen of dat via de iPad lukt. Log in op je account, download het e-book en sla het op in je Dropbox-account (dat is gewoon externe opslagruimte, ook wel de ‘cloud’ genoemd). Met je e-reader log je vervolgens in op Dropbox of Google Drive (zit er een browser op?), waarna je het e-book downloadt op je e-reader. Een andere optie is het om je gedownloade e-book naar je Hotmail of Gmail te sturen en dan op je mailbox in te loggen op je e-reader. Dat werkt op dezelfde manier als via Dropbox/Google Drive.

     Succes!

 4. Hallo,
  ik zou graag een e-reader aanschaffen. Nu was mijn vraag of je een kobo die je in Frankrijk aankoopt kan gebruiken in België? Ik bedoel dan of ik e-boeken kan aankopen bij belgische boekhandelaars zoals de standaard boekhandel en bol.com? Of is het beter een e-reader aan te kopen in België?

  1. Ja, hoor. Dit zijn dezelfde e-readers. Als je de e-reader dan voor het eerst aansluit, kies je als land voor België en dan kun je gewoon in een Belgische shop je e-books kopen.

 5. Krijg elke keer de opmerking dat er iets fout gaat bij de betaling. Heb altijd gewoon kunnen betalen!
  Betaling via visa.
  Wat moet ik doen?

 6. Hallo,
  Als ik boeken op mijn Kobo Aura H2O Edition 2 zet, is de reader een paar uren bezig met media aan het importeren om het er op te krijgen, is dat normaal?

  1. Gaat het om een grote hoeveelheid boeken – honderden of duizenden? Dan is het niet abnormaal als de Kobo daar lange tijd over doet. Laat het apparaat rustig z’n werk doen. Of zet kleinere collecties ebooks tegelijkertijd over.

   1. ik heb dit probleem ook. Ik zet er twee boeken op en vervolgend is mij ereader twee uur aan het importeren.
    Nu heb ik alleen mijn ereader op de computer aangesloten om te kijken welke boeken erop staan en wil zonder dat ik nieuwe boeken erop gezet heb hem weer verwijderen begint hij weer met importeren en is daar weer 3a4 uur mee bezig terwijl dt eerst heel snel ging

 7. Ik wil een andere e reader aanschaffen, maar nu hoor ik dat ik mijn huidige boeken niet op de kobo kan zetten(bij bcc) Dit vind ik zonde dan maar weer een Sony aanschaffen

 8. Hoe kan ik een gedownload ebook van mijn laptop op mijn kobo desktop krijgen. Ik heb hem wel op mijn ereader gekregen maar nog niet op mijn eigen koboruimte om te openen en lezen? Hoe doe ik dat?

  1. U bedoelt hoe u een boek in de Kobo Cloud krijgt? Dit is bij mijn weten alleen voor boeken die u rechtstreeks via Kobo koopt/downloadt.

 9. Ik heb boeken (epub) via optie 3 (Windows / verkenner) op mijn Kobo Clara HD e-reader gezet. Dit lukt en de boeken zijn te openen. De boeken hebben echter geen naam maar krijgen nummers. Dit maakt het erg onoverzichtelijk.
  Hoe kan ik dit oplossen?

  1. De software op je Kobo Clara haalt de titel van het boek uit de metadata die met de epub zijn meegeleverd. Gebruik Calibre of andere software om deze metadata aan te passen. Hoor graag of dit is gelukt!

 10. wanneer ik mijn e reader aansluit op mijn desktop opent de pc geen venster. Ik dan mijn reader nergens vinden op mij desktop. de reader geeft wel aan dat hij verbonden is met de pc

 11. Ik heb een epub gekocht, gedownload en via de pc op mijn Kobo gezet, maar hij staat niet tussen mijn boeken als ik ga kijken. Wat kan ik nog proberen?

 12. Mijn Kobo Glo opent met “verbinden”, tik op verbinden, en daarna uitsluitend: “verbonden & aan het opladen”. Daar blijft het bij. Ik kan geen boeken laden of verwijderen, want op het scherm van de laptop wordt Kobo glo niet getoond. Wat is de oplossing?

  1. Als die melding er staat, zou de Kobo Glo in de Verkenner of de Finder zichtbaar moeten zijn. Misschien helpt heb om de kabel even los te koppelen en daarna opnieuw te bevestigen?

 13. Als ik per ongeluk een boek dubbel overzet van de computer naar de kobo, plaatst hij dit dan ook dubbel op de ereader, of wordt het herkent dat het boek er al op staat?

  1. Als je een boek dubbel overzet, moet hij het eerdere e-book in principe vervangen met het latere e-book. Zo synchroniseert je Kobo ook nieuwere versies van e-books.

 14. Ik kan niets vinden in Kobo plus. Rijen boeken te koop en af en toe een Kobo plus boek. Is er geen manier om alleen de boeken die geschikt zijn voor het abonnement te kunnen zien? Ook kan ik zelf niet zoeken volgens mij. Ik zit nog in de proef maar zo gaat het hem niet worden denk ik

 15. Hallo, ik krijg in het venster van mijn kobo (op mac) een klokje naast sommige boeken. Wat wil dit zeggen?
  alvast bedankt

 16. Ik heb mijn epub bestanden, via mijn computer naar mijn kobo ereader gesleept. Hij staat op mijn computer nou ook zichtbaar in de Kobo map. Alleen helaas niet zichtbaar op mijn kobo.
  Heb ik een stap gemist?
  Een reactie zou heel fijn zijn, bedankt alvast.

  Groeten, Alet

  1. Let erop dat je de Kobo met de computer moet verbinden. En daarna op de juiste manier moet verwijderen. Dan zouden de epubs zichtbaar moeten zijn. Zo niet, probeer het dan eens via software als die van Calibre (gratis).

 17. Kan ik mijn kobo forma gebruiken als e-reader zonder een kobo account te maken? Als ik mij bij kobo afmeld, zijn al mijn boeken weg en moet ik de kobo terug configureren en ook terug aanmelden.

 18. Dag! Ik heb een EPUB bestand via mijn computer op mijn Kobo Klara HD gezet. Alleen de bladzijdes komen klein op het scherm van de ereader (ongeveer 1/4). Hoe kan ik dit verhelpen? Bedankt alvast!

 19. Ik woon in Frankrijk. Vindt hier maar eens een boek in het Nederlands (behalve per toeval een beduimeld exemplaar op een rommelmarkt…). Ik ben dan ook zinnens mij een e-reader (Kobo Aura) aan te schaffen.
  Probleem: volgens Bol.com en Kobo ik kan geen Nederlandstalige boeken voor de e-reader bestellen.
  Aan illegaal downloaden doe ik niet mee.
  Bestaat er een oplossing?
  Alvast bedankt voor een reactie.

  1. Komt u weleens in Nederland of België? Dan kunt u op dat moment uw boeken bestellen en downloaden. Een andere oplossing is misschien het lidmaatschap van de bibliotheek. Dan kunt u ook vanuit het buitenland e-books lenen.

   1. Ik kom zelden in Nederland of België en nu met de Coronatoestand al helemaal niet. Mijn kinderen wonen in België. Kunnen zij de nodige boeken voor mij bestellen en ze via mail b.v. doorsturen zodat ik ze vanaf mijn PC op de e-reader kan zetten?
    Toch wel een gekke toestand: het papieren boek kan je gewoon bestellen, de e-versie niet…

 20. Goedemiddag,heb zojuist een e-book gekocht via Bol.com.
  Helaas is het boek nu op mijn bol.com Kobo app terechtgekomen en niet op mijn e-reader
  Het boek is natuurlijk voor mijn e-reader Kobo bestemd.
  Hoe maak ik die verbinding?

  1. Als u met uw bol.com-account inlogt op uw Kobo, vindt u het e-book daar. Een andere optie is de Kobo met uw computer te verbinden en het e-book dan te verplaatsen naar uw e-reader.

 21. Na het converteren via calibre zijn alle boeken precies zoal ik wil, echter bij sorteren op auteur, de zoekfunctie die voor mij perfect is, heeft de libra 2 alle boeken ook onder nbekende auteru gezet. Dubbel dus. Ik verwijder deze handmatig. De juiste versies blijven staan. Wat doe ik verkeerd? Alvast bedanktcvoor het meedenken, Mieke

  1. Dit heeft met de verwerking van gegevens door Kobo te maken. Je kunt de metadata in Calibre automatisch laten updaten, zodat Kobo dit niet meer doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *