Epub lezen

Hoe lees je een epub? Een epub is een vrij en open e-bookformaat, ontwikkelend door het International Digital Publishing Forum. De bestandsnaam van een boek in het epub-formaat eindigt op .epub. Maar hoe kun je een epub nu het beste lezen?

Het e-bookformaat epub is ontwikkeld voor elektronische lezers, de zogenoemde e-readers. Op een e-reader komt het epub-formaat het beste tot zijn recht, want door de elektronische inkt heb je de meest rustige pagina om te lezen.

Maar niet iedereen heeft een e-reader. Wél veel mensen hebben een pc, een laptop, een smartphone of een tablet. Gelukkig kun je een epub ook lezen op deze apparaten. We leggen je graag uit hoe je dat het beste aanpakt.

Epub lezen op je pc of Mac

Het is niet ideaal om op je pc of Mac een compleet e-book te gaan lezen, maar soms kan het even niet anders. En kortere ebooks kun je best van het grote scherm lezen.

Calibre

Een van de beste programma’s die je hiervoor kunt downloaden om epubs te lezen op je laptop of desktop is Calibre. Calibre kun je zowel voor Windows als voor Mac OS gratis downloaden. Het programma biedt ondersteuning voor bestanden in pdf-, mobi- en epub-formaat.

Hiermee kun je jouw epub-verzameling op je computer beheren en ervoor zorgen dat je jouw favoriete e-books op al je devices kunt lezen en overzetten. Dus ook als je wél over een e-reader geschikt komt Calibre van pas.

Hier kun je Calibre voor pc of Mac downloaden.

Adobe Digital Editions

Een ander goed programma voor het beheren en lezen van ebooks op je pc of Mac is Digital Editions van Adobe. Ook dit programma is gratis te downloaden. Schrijvers van ebooks kunnen deze software gebruiken om te controleren of hun epub op de juiste manier is opgemaakt.

Lezers van epubs kunnen bijvoorbeeld hun favoriete krant of ebook met Adobe Digitale Editions lezen.

Hier kun je Adobe Digital Editions voor pc of Mac downloaden.

FBReader

Een derde mogelijkheid om epubs te lezen op je Windows- of Apple-computer is via FBReader, wat staat voor Favorite Book Reader. Of dit echt je favoriete programma wordt om epubs te lezen, moet je zelf maar uitvinden.

Wel is FBReader een eenvoudig programma om je epubs te kunnen openen en lezen, zonder al te veel toeters en bellen waar je toch niks mee doet.

Hier kun je FBReader downloaden voor pc of Mac.

Epub lezen op je smartphone en tablet

Kun je ook op je smartphone of tablet epubs lezen? Jazeker, dan kan. Wat je precies moet doen hangt ervan af of je een Android- of een Apple-smartphone of -tablet hebt.

Op je iPhone kun je heel makkelijk epubs lezen. Apple heeft namelijk een standaard-app die wordt meegeleverd met elke iPhone. De app heet Apple Books (Apple Boeken).

In de app kun je ebooks kopen via de Store, maar je kunt ook gratis ebooks die je bijvoorbeeld vanaf deze website downloadt aan Apple Boeken toevoegen.

De Boeken-app van Apple vind je ook op je iPad.

Hoe je ebooks op je iPhone of iPad krijgt lees je hier.

Ebooks op iPad zetten

Maak je gebruik van een Android-smartphone of een Android-tablet, dan zul je eerst een epub-reader moeten downloaden voordat je kunt beginnen met lezen. Er is keus genoeg uit de gratis apps die je vanuit de Google Play Store kunt downloaden.

Enkele populaire apps waarmee je epubs kunt lezen zijn de Kobo-app, de Amazon Kindle-app en Aldiko-app. Ook de hierboven al genoemde FBReader heeft een app om te kunnen lezen via Android-apparaten.

Toch liever van een e-reader lezen?

Je ziet het: mogelijkheden genoeg om een epub te lezen, maar de beste manier blijft toch via een e-reader. Ben je een echte leesfanaat en verslind je e-books?

Trakteer jezelf dan gewoon eens op een e-reader. Er zijn dan ook heel veel gratis boeken die je kunt downloaden en lezen, zoals je op deze website kunt zien.