Een e-book (of e-boek) is een verzamelnaam voor digitale documenten die weergegeven kunnen worden op een e-reader evenals op beeldschermen van computers en smartphones.
Het gaat hierbij zowel om teksten die eerder (of tegelijkertijd) verschenen zijn op papier, dus als conventioneel boek, als om teksten die uitsluitend voor digitaal gebruik geschreven zijn. E-boeken hebben doorgaans net als een gewoon boek een hoofdstukindeling. Zowel teksten, afbeeldingen als animatievideo’s kunnen worden weergegeven.
Michael Hart, in 1971 oprichter van e-boekuitgever Project Gutenberg, staat bekend als de uitvinder van het elektronische boek.
Apparatuur
Digitale boeken zijn er in veel bestandsformaten en ze worden op uiteenlopende apparatuur gelezen. Aanvankelijk werden e-boeken gelezen op een desktopcomputer of laptop, later ook op pda’s en pocket-pc’s, smartphones en andere mobiele apparaten. Het nadeel van veel van de kleinere mobiele apparaten is het kleine beeldscherm dat het lezen bemoeilijkt. Een nieuwe ontwikkeling zijn de gespecialiseerde e-readers op basis van e-paper, zoals de Kindle van het Amerikaanse Amazon of de iLiad van het Eindhovense bedrijf iRex Technologies. Deze apparaten maken gebruik van e-ink waardoor ze een rustig beeld geven, in tegenstelling tot het beeldscherm van een computer of mobiele telefoon. Ze zijn door het gebrek aan kleur en de trage pagina-opbouw minder of niet geschikt voor andere functies, zoals surfen op het web en video kijken. De iPad van Apple presenteert zich ook als apparaat om boeken op te lezen, naast vele andere functies, maar heeft wel een lcd- in plaats van een e-ink-scherm.
De voordelen die gebruikers van e-boeken noemen zijn: licht in gewicht, de mogelijkheid om een haast onbeperkt aantal boeken mee te kunnen nemen, zelf bepalen van de achtergrondkleur en het kunnen instellen van lettertype en/of -grootte. De meer gespecialiseerde e-readers, zoals de iLiad, leveren een groter beeldscherm in combinatie met een langere levensduur van de accu. Bovendien is het beeld scherper. Bij e-Ink verbruikt het apparaat alleen stroom bij het opbouwen van het beeld. Daarna blijven de letters zichtbaar op het “elektronische papier”. Daar staat tegenover dat men met dit scherm niet kan lezen in het donker. Soms zit er een lampje aan het apparaat (dat kost natuurlijk wel stroom).
Technologie van e-books
De meeste echte e-readers van de huidige generatie hebben een zwart-witbeeldscherm van 5 tot 10 inch (12,5 tot 25 centimeter), met een scherm dat meestal is gemaakt van elektronisch papier. Dat materiaal onderscheidt zich van gewoon papier doordat het gewist en herschreven kan worden. Het wordt ook wel e-papier of e-paper genoemd. De meest gebruikte vorm van elektronisch papier is een materiaal met kleine bolletjes die reageren op een elektrische lading, waardoor ze een vorm kunnen aannemen die vergelijkbaar is met de pixels op een computerbeeldscherm.
Software e-books
Om e-boeken te kunnen lezen op een mobiel apparaat of een pc is speciale software nodig, vaak met Digital Rights Management. Met het woord reader kan de apparatuur worden bedoeld, maar ook deze software. Er zijn tal van e-bookreadersprogramma’s in omloop. Allemaal gebruiken ze hun eigen formaat. De bekendste readers en formaten zijn: pdf (wordt op mobiele apparaten steeds minder gebruikt), Microsoft Reader, Mobipocket, ePub en het in de volksmond genoemde “pdb”-formaat. Mobipocket was een Frans bedrijf tot het in 2005 door Amazon werd overgenomen. Inmiddels zijn de gebruiksmogelijkheden van dit formaat beperkt, door opkomst van ePub. De Kindle-reader van Amazon kan uitsluitend gebruikt worden met e-boeken in prc-formaat.
Bron: Wikipedia
1 comment on “Over ebooks”
Lijkt me leuk