Jan Schenkman – Sint Nikolaas en zijn knecht

download dit ebook

De onderwijzer Jan Schenkman was een druk baasje. Naast zijn werk als onderwijzer schreef hij tientallen kinderboeken, waarvan Sint Nikolaas en zijn knecht uit 1850 waarschijnlijk het bekendst is. Schenkman introduceerde de moor als de helper van de Sint en hij maakte een echte kindervriend van Sinterklaas die liever kinderen wilde belonen dan straffen.

In het boekje van Schenkman gaat de Sint ook te rade bij de onderwijzer van de kinderen om te vragen welke kinderen zoet zijn geweest en welke stout.

Het originele boek genoot grote populariteit en werd zo’n 50 jaar lang opnieuw uitgegeven. Het bruin-zwarte uiterlijk van Zwarte Piet en het kroeshaar hebben we ook aan Schenkman te danken (net als de zwartepietendiscussie die ons de afgelopen 10 jaar bezig heeft gehouden).

Het ligt echter niet voor de hand dat Jan Schenkman de knecht als slaaf bedoelde. Ook toen al was slavernij iets waar je niet mee thuis kon komen en aangezien Schenkman zijn boekje educatief bedoelde, wilde hij waarschijnlijk juist een positieve voorstelling van een gekleurd persoon laten zien. De helper had in het boek van Schenkman overigens nog geen naam.

Download dit ebook in epub of pdf op dbnl.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x
Vind je gratis ebooks leuk?Al geliket? Je kunt dit sluiten!