Abraham Kuyper – Om de oude wereldzee deel 1 & deel 2

download dit ebook

Ambraham Kuyper (1837-1920) was oprichter van de ARP, de eerste politieke partij in Nederland. Hij was theoloog, predikant, journalist en staatsman. Van 1901-1905 was hij minister-president van Nederland.

Na verloren verkiezingen begon Abraham Kuyper op gevorderde leeftijd (zeker voor die tijd) aan een nieuw avontuur. Hij maakte een reis door 16 landen rondom de Middellandse Zee. De reis duurde 9 maanden lang en ging via treinen, boten, paarden en karren. Hij deed landen als Syrië, Oekraïne, Turkije, Egypte en Palestina aan.

In zijn boeiende reisverslagen heeft hij vooral oog voor volkeren en religie. Scherp observeert hij hoe de islam vooral in Noord-Afrika aan een enorme opmars bezig is en voorheen christelijke landen onder de voet heeft gelopen. Kuyper maakt zich zorgen over de toekomst van het christelijke Europa.

Kuyper haarfijn waarom de op velen zo’n aantrekkingskracht heeft. Door de focus op 5 hoofdregels is het een eenvoudig geloof. Ook nu nog worden jongeren die de nuance en het relativisme van de westerse wereld beu zijn aangetrokken door de heldere regels. Kuypers merkt op dat christenen in moslimlanden al snel tweederangsburgers werden. Het geweld en de vernederingen die daarbij hoorden, zorgden ervoor dat zijn de islam snel omarmden.

Om de oude wereldzee verscheen in 2 delen, samen meer dan 1.000 bladzijden. Deel 1 verscheen in 1907 en deel 2 verscheen in 1908. Nu, ruim 100 jaar later, zijn grote delen van Abraham Kuypers verslagen weer uiterst actueel.

Download dit gratis ebook in pdf en epub dbnl.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x
Vind je gratis ebooks leuk?Al geliket? Je kunt dit sluiten!